A layer for my throat – Erik Vernieuwe & Kris De Smedt

Vegetarische en veganistische gerechten geïnspireerd op operastukken

Antwerpen 2014, Erik Vernieuwe en Kris De Smedt, een krankzinnig creatieve food stylist en een waanzinnig goede modefotograaf, gaan voor het eerst naar de opera. Blame it on Richard Strauss’ Elektra. Ze komen thuis in het universum waar geen maat op staat. Een match die maakt dat ze bij het meubilair van Opera Vlaanderen gaan horen en geen productie meer missen. Al die uren in de rode pluche bedenken ze stilzwijgend een crossover met andere eilanden verbonden met hun hersenstam.

Ze gaan op zoek naar gerechten en recepten uit de periode en oorden waarin de operastukken zich oorspronkelijk afspelen. Af en toe dringen zich flitsen op van de comedy sketch waarin French en Saunders twee operadiva’s neerzetten met wel erg veel eisen vooraleer ze Kylie Minogue’s I should be so lucky vermalen tot een symfonisch monster. Wanneer Dawn French weer een hongertje heeft, smeekt ze om ‘A layer for my throat’.

Van brainfood kwam real food in deze unieke publicatie die food verweeft met de Aviel Cahn-jaren bij Opera Vlaanderen, ingenieuze beelden die in het operagebouw werden gemaakt, een bijbehorende playlist per recept en de exquise vormgeving van Novo Typo (Amsterdam).

Een mix die zich ook nog vegetarisch tot veganistisch mag noemen en bij food- en opera-adepten nu al HOT, van het soort dat zich niet in pepertjes laat uitdrukken.

Japanse binding

Het boek is afgewerkt met Japanse binding, waarbij de lezer tussen de pagina’s kan spieken en daar de Engelse vertaling van de recepten terugvindt. Deze vorm van Japanse bindwijze is een garenloze binding. De katernen van 4 pagina’s zijn aan de voorzijde gevouwen en deze vouw blijft intact: het front wordt dus niet gesneden.

De genaaide Japanse bindwijze is een populaire techniek bij het manueel boekbinden en is ideaal voor beginnende boekbinders. Deze binding met traditioneel 4 gaatjes is een eenvoudige techniek en heeft een moderne uitstraling. Er kan geëxperimenteerd worden met verschillende kleuren draad voor één boekje, en dat geeft een speciale touch. De intacte vouw wordt bij de genaaide Japanse binding niet altijd gerespecteerd omdat de focus ligt op het naaien van de katernen.

Dit boek is beschikbaar in een beperkte oplage van 365 genummerde exemplaren, gedrukt en uitgegeven door Stockmans.

 

Te koop op de Stockmans Art Books webshop! Bekijk hem hier.

 

Burp burp

Opera Ballet Vlaanderen

Novo Typo

 

 • A layer for my throat
 • Burp burp & Opera Ballet Vlaanderen
 • Techniek: Japanse binding, garenloos

  Cover en fotopagina’s: Perigord Condatt matt 135 g

  Binnenwerk: Munken Polar Rough 120 g

  Formaat : 235 x 335 mm (staand)

 • a layer for my throat

 • a layer for my throat, japanse binding

  a layer for my throat

 • a layer for my throat

 • a layer for my throat

 • a layer for my throat

 • a layer for my throat, japanse binding

  a layer for my throat

 • a layer for my throat, japanse binding

  a layer for my throat