Techniek in de spotlight: de singersteek

De singersteek: een afwerking die ontwerpers herontdekten

Stockmans werkt geregeld met speciale bindingstechnieken. Van afgelijmde tot gekleurde ruggen, garenloos gebonden of geknoopt, we zoeken steeds de methode die best bij het concept past. De techniek die vandaag in the picture staat is de singersteek.

De singersteek is een techniek waarbij de katernen van een brochure (al dan niet met een omslag) in de rug worden voorzien van een singersteek; een steek die vergelijkbaar is met die van een zoom in een spijkerbroek. De benaming is niet voor niets geassocieerd met de klassieke Singer naaimachine – een product dat meteen het idee van ambachtelijk werk oproept.

Door te werken met draad en een zichtbare binding, krijgt de publicatie net dat beetje extra tegenover een simpel gelijmd boekje. Deze techniek past uitzonderlijk goed bij werken die in hun onderwerp ook bezig zijn met ontwerpen, en dit hoeft niet perse ambachtelijk of kleinschalig te zijn. Voor de beleidsnota van de Antwerpse Stadsbouwmeester sluit deze bindingstechniek naadloos aan bij het ontwerp en is het resultaat een mooi, eenvormig boek.

Een work in progress of een afgewerkt project, met deze steek ziet het boekje er alvast geweldig uit!