Athar Jaber – Iconoclasms

De eerste publicatie van Athar Jaber, “Iconoclasms”, werd gepresenteerd met een performance door de kunstenaar. Het boek toont de artistieke research die Athar tussen 2015 en 2016 deed en die uitmondde in een serie marmeren hoofden “Opus 5”.

Athar Jaber heeft Irakese ouders en werd geboren in Rome in 1982. Hij groeide op reizend tussen Rome, Firenze, Nederland en Antwerpen. Het vele reizen tussen verschillende landen en steden gaf hem een versterkt gevoel van thuishoren dat geografische grenzen overschreed. Dit gegeven werkt als framework in zijn sculpturen met een streven naar het weergeven van de menselijke ervaring in verschillende culturen en periodes.

In zijn jeugd werd hij geconfronteerd met beelden van de golfoorlog en werden thema’s zoals lijden en geweld onvermijdelijk. Tegelijkertijd gaf zijn tijd in Firenze hem de kans om een begrip van klassieke sculpturen en de zoektocht naar ideale schoonheid te ontwikkelen. Athar wil de contrasterende condities van geweld en schoonheid verkennen; condities die een belangrijke rol gespeeld hebben in zijn ontwikkeling als kunstenaar.

Momenteel woont hij in Antwerpen waar hij werkt als beeldhouwer en professor Sculptuur aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.

 

Athar Jaber