Marie-José Van Hee Architecten – More Home, More Garden

More Home, More Garden, uitgegeven bij Copyright Slow Publishing is een bijzonder boek over Marie-José Van Hee. Het boek als levenswerk van de architect, met uittreksels uit een praktijk van meer dan 40 jaar. Dit bijzonder boek geeft een overzicht van het oeuvre en het proces van de hedendaagse architect dankzij schetsen, foto’s, gerealiseerde en niet-gerealiseerde projecten, getuigenissen van klanten en verschillende essays.

Het boek laat de verschillende verhaallijnen door elkaar lopen en om dit begrijpbaar te maken is er sterk ingegrepen in de architectuur van het boek met verschillende papiersoorten (in totaal vijf) die door elkaar lopen en in elkaar overgaan. Veertig jaar praktijk vatten in een boek. Een proces van bijna drie jaar om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Dit type van boek maken betekent per definitie tijd, een wit blad, fundamenten, rijpen, filteren, boetseren, kapot slagen en terug een wit blad, keuzes en dilemma’s, meer tijd, verfijnen, een nieuwe trechter, een finale vorm, een boek; om te koesteren. Ideaal voor een uitgeverij met de term ‘Slow Publishing’ in haar naam. De linnen cover is ruw en sterk, straalt karakter uit, met een zwarte foliedruk als accent; verwijzend naar de natuur, de architect zelf en de materialiteit van het werk van Marie-José Van Hee. Duurzaam, zeker. Dit overleeft de tand des tijds.

De Belgische architect Marie-José Van Hee (°1950) geniet een bijzondere plaats in de hedendaagse architectuur. Ze is vooral bekend om haar woningen en verbouwingen, haar eigen iconisch huis werd in talrijke boeken en tijdschriften gepubliceerd. Ook het Modemuseum Momu in Antwerpen is voor velen een bekend ontwerp.

Van Hee ontving in 2017 de tweejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor de Architectuur en de prestigieuze RIBA onderscheiding (British International Fellowship from the Royal Institute of British Architects). In 2018 werd ze door curatoren Yvonne Farrell en Shelley McNamara (Grafton Architects) uitgenodigd voor een deelname aan de Biënnale voor Architectuur Venetië.

Van Hee is wat men noemt, een architect voor architecten – haar werk wordt enorm geapprecieerd door Belgische en internationale collega’s. Maar haar oeuvre is ook heel attractief voor een breder publiek dat interesse heeft voor architectuur en lifestyle.

Het boek is op die manier geconcipieerd dat het een zo breed en rijk mogelijk overzicht biedt van haar totaaloeuvre: schetsen, verbouwingen, nieuwbouw, wedstrijden, meubel- en brugontwerpen.

Een omvangrijke reeks schetsen leidt het boek in omdat de tekeningen voor Marie-José Van Hee haar eerste krachtige ideeën voor een ontwerp belichamen. Naast een inleiding door Katrien Vandermarliere werden er essays opgenomen van architecten/critici Helen Thomas, Javier Fernandéz Contreras en Christian Kieckens.

De architect besteedt bijzonder veel aandacht aan de inplanting van haar gebouwen in de plaatselijke context en ook in haar privéwoningen speelt de natuur een belangrijke rol (met o.m. binnentuinen). Daarom werd dit aspect extra fotografisch gedocumenteerd.

Om het menselijke aspect te belichten – een huis wordt immers bewoond door mensen – werden er ook 3 getuigenissen van bewoners opgenomen die voor het boek een tekst schreven. Ze vertellen waarom ze bewust kozen voor deze architect, beschrijven hun ervaringen tijdens het bouwproces en waarom ze zo tevreden zijn met hun nieuwe woning.

Fotografen Michel Hendryckx en David Grandorge brengen een persoonlijke impressie van Marie-José Van Hee’s architectuur, ook kunstenaar Kris Martin en fotograaf Dirk Braeckman deden een bijzondere bijdrage in het boek.

Een projectlijst van de gerealiseerde gebouwen vormt het sluitstuk van deze monografie.

Vormgeving van het boek door Inge Ketelers.

www.mjvanhee.be
www.copyrightbookshop.be/bookshop/copyright-slow-publishing