Nico Dockx & Helena Sidiropoulos I Devenir-Image

Devenir-Image: een ode aan Marcel Broodthaers

Een ode aan Marcel Broodthaers in een visueel prachtig concept van Nico Dockx & Helena Sidiropoulos, met presentatie in Bozar !

‘Projet pour un livre. Projet pour un film’ (RA, Antwerpen) van Nico Dockx en Helena Sidiropoulos is ‘toevallig’ ontstaan. Dockx was aan het werken in de archieven van Bozar en hij vond daar de maquette van de nooit gerealiseerde catalogus bij de Marcel Broodthaers-tentoonstelling uit 2001. Corine Diserens was curator van de tentoonstelling en ze kreeg niet de rechten om de werken van M.B. af te beelden en dus was er geen catalogus.

Dockx en Sidiropoulos gebruikten dit als basis voor een boek. Het meest opvallende aan het boek zijn de vele zwarte vlakken.

“Een boek moet tonen, moet kennis verspreiden, informatie geven. Hier worden de beelden verborgen: ze zijn gecensureerd. Er zijn rechthebbers en zij verbieden dat de beelden getoond worden, dat er over het werk van Marcel Broodthaers bericht wordt. Dit hele project bevat meerdere paradoxen. Als gecensureerd werk, verschijnt het toch op de markt. Maar ook: we zien de werken niet maar de bijschriften maken toch duidelijk wat er getoond zou moeten worden. We kennen het oeuvre van Marcel Broodthaers (of er zijn andere boeken beschikbaar) en dus bestaan de beelden in dit boek, ook al worden ze verborgen door hen die dachten geld te verdienen aan dit boek. Dit kunstenaarsboek is dus ook een aanklacht tegen het geld, tegen het bezit.”

Johan Velter

 

Meer publicaties van Nico Dockx:

Avec le vent

So prettly prattly pollylogue

I can do this for hours

Iconostase

 

  • Devenir-Image
  • Nico Dockx
  • Genaaid boek in foedraal met open rug.

    Rug met transparante lijm.