Opera Out Of The Box

OPERA OUT THE BOX, 2009-2019, The Cahn Years at Opera Vlaanderen

De baanbrekende Cahn jaren bij Opera Vlaanderen, nu in boekvorm.

Antwerpen 2008, de Vlaamse Opera. Aviel Cahn wordt aangesteld als de opvolger van Marc Clémeur. Hij is met zijn 33 jaar bij de jongste opera-intendanten van Europa. Aanvankelijk is er enige argwaan rond zijn leeftijd, maar die wordt algauw gecounterd door het gerucht dat hij een magneet zou zijn voor internationaal fris talent en niet terugdeinst om zijn duidelijke visie door te drukken.

Op de muur van de kantine komt een duidelijke boodschap te staan: “Wij zijn een operahuis, creatief & gepassioneerd, relevant & actueel. En we delen deze goesting met iedereen.” Dit is de aanzet van een 720-pagina’s tellend boek over de tien ‘Cahn Jaren’ bij Opera Vlaanderen. Het resultaat van gedurfd en consequent ‘out of the box’ denken.

Het monumentale boek dat in een kunstige box huist – waarbij de lezer de keuze heeft tussen werk van Koen van den Broek, Kati Heck of Maurizio Cattelan (ToiletPaper) – neemt je mee langs een 70-tal operaproducties. De exclusieve fotokatern is een ware lust voor het oog. Maar toch is Opera Out of the Box meer dan een retrospectieve. Het geeft een inkijk in de keuken van het operahuis. Het laat zien hoe belangrijk de neus van de intendant is bij castings, hoe vruchtbaar de kruisbestuiving met andere kunstdisciplines kan zijn, én hoe gewaagd het is om met first timers als regisseur te werken. Het denken in cycli, of hoe geëngageerd opera wel kan zijn en hoe het operahuis communiceert vervolledigen het plaatje.

De lezer krijgt een uniek perspectief op het treffen van Aviel Cahn met Vlaanderen, als een bijzondere regio op zich, waar de kunstscene uit zijn voegen barst van het talent en het eigen karakter steeds bovendrijft. Kortom, een boek dat niet louter de operaliefhebber kan plezieren, maar ook boeiend is voor iedereen die avontuurlijk genoeg is om een bijzonder universum te verkennen.

Aan het boek werkten 16 auteurs en 10 interviewees mee, uit binnen- en buitenland, waaronder recensenten, artistieke leiders, dramaturgen, kerkelijke leiders, theatermakers, librettisten, componisten en regisseurs. Van oscarwinnaar Christoph Waltz en duivels regisseur Peter Konwitschny, tot Bisschop Johan Bonny en cultuurpaus Jerry Aerts, van kunstminnaar Johan Thielemans tot Guy Joosten, ze komen allemaal aan het woord. De rode draad doorheen het boek wordt gevormd door Aviel Cahns persoonlijk en openhartig verhaal van zijn ‘Vlaams decennium’.

“Het boeiende bij opera vind ik de wrijving tussen het verwachtingspatroon van het publiek en wat je uiteindelijk brengt. Toegegeven, ik ben soms graag een agent provocateur. Nooit vrijblijvend, altijd om tot nadenken te stemmen.”

Aviel Cahn

Curated by Bruno Devos.

Opera Out of the Box, gepubliceerd in 4 talen (NL-UK-FR-DE) door Stockmans Art Books
in samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen
Hardcover met foedraal; 720 pagina’s
235 x 300 mm
ISBN 9789077207666

AUTEURS
Giorgio Battistelli
Calixto Bieito
Mien Bogaert
Jan Henric Bogen
Manuel Brug
Gerhard Brunner
Piet De Volder
Ute Haferburg
Filip Huysegems
Luc Joosten
Christian Jost
Händl Klaus
Stephan Moens
Johan Thielemans
Dorian van der Brempt
Christoph Waltz

GEÏNTERVIEWDEN
Jerry Aerts
Johan Bonny
Chaya Czernowin
Tatjana Gürbaca
Guy Joosten
Dmitri Jurowski
Peter Konwitschny
Amir Nizan Zuabi
Michael Thalheimer
Thomas Verstraeten

CONTACT:
Wilfried Eetezonne
weetezonne@operaballet.be
M + 32 495 21 53 49
Opera Ballet Vlaanderen
Van Ertbornstraat 8
2018 Antwerpen
weetezonne@operaballet.be
www.operaballet.be

Bruno Devos
bruno.devos@stockmans.be
M + 32 497 52 52 81
Stockmans Art Books
Nijverheidsstraat 6
BE-2570 Duffel
www.stockmansartbooks.be

 

DOWNLOAD HIER DE HOGE RESOLUTIE BEELDEN