‘Thuishaven’: een geslaagde samenwerking met Red Star Line Museum

Samenwerkingen met inspirerende partners leiden vaak tot prachtige resultaten. En dat is voor ‘Thuishaven’ van het Red Star Line Museum niet anders. Stockmans Art Books toverde een schitterend project om tot een schitterend boek.

Ben je benieuwd naar het ‘Thuishaven’-project en hoe het eruitziet in boekvorm? We vertellen het je graag. Lees dus vlug verder!

Antwerpen door de ogen van een ander

Voor het ‘Thuishaven’-project van het Red Star Line Museum kreeg elke ingeweken Antwerpenaar de kans om zijn of haar verhaal delen. De enige voorwaarde was dat de deelnemers minstens 5 jaar in de stad woonden.

Het museum verzamelde zo de verhalen van vluchtelingen, maar ook studenten uit andere provincies die in de stad bleven wonen of inwijkelingen uit andere Belgische steden.

Zij vertellen hoe zij hun periode in Antwerpen beleefd hebben, maar ook welke speciale plekjes voor hen verbonden zijn met schoonheid, blijdschap en hoop of net met heimwee en gemis. En ook: voelen ze zich ondertussen thuis in de stad?

Van kaarten naar bootjes

Op een voorgedrukte kaart van Antwerpen konden de deelnemers hun verhaal vormgeven op een manier die voor hen werkte: tekenen, schrijven, schetsen, een collage maken, … Ze konden hun creativiteit de vrije loop laten.

‘Thuishaven’ is geïnspireerd op het artistieke project ‘Mapping Manhattan’ van Becky Cooper. Maar het Red Star Line Museum ging wel een stapje verder: van de verhalen en tekeningen van de deelnemers werden bootjes gemaakt, die werden opgenomen in de museumcollectie en verwerkt in een tentoonstelling.

De projectcoördinatie en inrichting van de tentoonstelling werden verzorgd door Danse La Pluie, het productiehuis van Klaus Verscheure en Kathy Holvoet.

De ‘Thuishaven’-verhalen gebundeld

De verhalen en tekeningen werden verzameld en gebundeld in een prachtig boek, dat ontworpen werd door Gert Dooreman en gedrukt door Stockmans Art Books.

De drieledige cover op tactiel Cocoa Chocolate papier kan je als het ware openvouwen om de verhalen te ontdekken. Zodra je het boek opent, kan je de open binding bewonderen.

Het boek verzamelt de persoonlijke kaarten van de deelnemers, met tekeningen die gaan van simpele stokfiguurtjes tot uitgebreide illustraties. Daarnaast bevat het boek een fotoverslag van het ‘Thuishaven’-project, waardoor je als lezer de ‘making of’ kan ervaren.

Het project blijft voortleven

De tentoonstelling in het Red Star Line Museum is ondertussen afgelopen, maar dankzij het boek blijft het project voortleven. Je kan rustig bladeren door het Antwerpen van een ander en zo meer te weten komen over de stad.

Benieuwd naar de andere creaties van Stockmans Art Books? Neem gerust een kijkje op onze website. Heb je vragen of wil je meer informatie? Contacteer ons gerust, we helpen je graag verder.

Curated by Bruno Devos.